Wat is doelgerichte e-mailmarketing en hoe kan het jouw bedrijf helpen?

Bill Gates maakte de slagzin “content is king” populair in een opstel uit 1996 om het belang van inhoud op het internet duidelijk te maken. De eerste zin luidde: “Inhoud is waar ik verwacht dat veel van het geld zal worden verdiend op het internet, net zoals bij de omroep.” 

Hij had gelijk, natuurlijk. De contentmarketing markt is booming. Bedrijven gaven in 2019, 42,15 miljard dollar uit aan content. Prognoses laten zien dat de uitgaven van 2021 tot 2025 met 417,85 miljard dollar zullen stijgen.

Wij zouden echter willen stellen dat als de inhoud koning is, personalisatie koningin is, vooral als het gaat om e-commerce. Een rapport uit 2018 stelt dat 80% van de consumenten eerder geneigd is iets te kopen, wanneer merken een gepersonaliseerde ervaring bieden, en een ander onderzoek geeft aan dat 70% van de millennials er niet van houdt irrelevante e-mails te krijgen.

Voer gerichte e-mailmarketing in.

Wat is doelgerichte e-mailmarketing?

Gerichte e-mail is een bericht op maat voor specifieke segmenten van een e-maillijst. Een sleutelelement van doelgerichte e-mailmarketing is het creëren van inhoud die relevant en waardevol is voor een bepaald segment. 

De segmentatie van ontvangers kan gebaseerd zijn op verschillende factoren, zoals geslacht, geografie, leeftijd, voorkeuren, eerder koopgedrag, enzovoort. 

Het doel van gerichte e-mailreclame is om mensen op jouw lijst te bereiken die het meest waarschijnlijk jouw inhoud relevant en spannend vinden, waardoor de merkbetrokkenheid toeneemt. En elke keer dat je een e-mail stuurt, is de kans groter dat ze deze openen en jouw webshop bezoeken.

E-mail marketing is lang beschouwd als een van de meest effectieve strategieën om naamsbekendheid te vergroten en verkoop te stimuleren voor e-commerce bedrijven. Onderzoek toont aan dat de return on investment (ROI) $36 is voor elke $1 die aan e-mail marketing wordt besteed.

Voor gepersonaliseerde inhoud kun je nog betere engagement percentages en verkoop conversies verwachten. In een rapport wordt beweerd dat gerichte e-mails het qua open rates 42% beter doen dan generieke e-mails. Weer een ander rapport suggereert dat minder maar meer gerichte e-mails met gebruikmaking van klantgegevens de meest effectieve reclame-uitgaven zouden zijn. 

Werkt doelgerichte e-mail?

Anekdotisch gezien is het gemakkelijk om te zeggen dat gerichte e-mails werken, zonder je te verdiepen in studies en rapporten. Denk er eens over na: u hebt waarschijnlijk e-mails geopend die je leken te geven wat je nodig had. 

Je hebt bijvoorbeeld op een webshop gekeken en verschillende artikelen bekeken, maar niets gekocht. De volgende dag vond je een e-mail in jouw inbox waarin verschillende varianten van het artikel waarnaar je had gekeken werden getoond en waarin je korting kreeg als je op een specifieke link klikte om het artikel te kopen. Dit is een eenvoudige conversie die de detailhandel site met een gerichte e-mail kan genereren. 

Dit gebeurt natuurlijk niet altijd, maar gerichte e-mails kunnen jouw e-mail openingspercentages (het aantal ontvangers dat jouw e-mail opent) aanzienlijk verhogen. Nog belangrijker, het kan jouw click-to-open rates (CTOR) of jouw algemene betrokkenheid verbeteren. 

Smart Insights meldde dat e-mails uit de financiële sector in 2020 een open rate van 24,94% hadden, maar een CTOR van 12,92%. Dat betekent dat slechts de helft van de mensen die de e-mail hebben geopend, de inhoud heeft gelezen en interactie heeft gehad met de links en calls-to-action (CTA). Wat de inhoud betreft, is de CTOR een nauwkeurigere indicatie van een impact dan de open rate. 

Laten we het eens hebben over de vele voordelen van gerichte e-mailmarketing:

Verbetert de betrokkenheid

Het doel van een e-mail is de ontvanger aan te spreken, en een gerichte e-mail maakt het waarschijnlijk dat hij of zij met de inhoud zal interageren. Naast het openen en lezen van jouw e-mail, kunnen zij zich registreren voor een nieuwsbrief, naar jouw website gaan, een aankoop doen, de e-mail doorsturen naar anderen, of rechtstreeks naar je antwoorden. 

Verhoogt de Inkomsten

Gerichte e-mail reclame is aangetoond dat het genereren van maximaal 36% van de omzet voor B2B-bedrijven, en het spreekt voor zich dat het zou werken net zo goed met B2C online bedrijven. Als je een product wilt promoten of de totale verkoop wilt verhogen, moet je gerichte e-mails opnemen in jouw algemene marketingstrategie. 

Versterkt de merkherkenning

Iedereen die een gerichte e-mail van jouw merk ontvangt, zal deze onthouden omdat je waarde hebt geboden. Of het nu gaat om een korting voor een geschikt artikel of dienst of toegang tot gated content met nuttige informatie, de ontvangers zullen eerder geneigd zijn jouw e-mails te openen en jouw CTA te volgen. 

Bevordert Relaties

Mensen vinden het prettig als bedrijven hen bij de naam aanspreken en onthouden wat ze hebben gekocht. Dit niveau van personalisering geeft de klant het gevoel dat ze gewaardeerd worden en dat er naar hen geluisterd wordt. 

Wanneer je de klant de aangepaste inhoud stuurt die ze als individuen behandelt, schept dit een band tussen jou en de klant. En als je een sterke band met jouw klanten hebt, is de kans groter dat zij vertrouwen en loyaliteit aan uw merk ontwikkelen. 

Retentie verhogen

Klantenbinding is een direct resultaat van het ontwikkelen van relaties met jouw klanten, en het is veel kosteneffectiever om ze terug te laten komen dan om nieuwe klanten te werven.

Helaas richten de meeste bedrijven zich meer op klantenwerving dan op klantenbehoud. Bestaande klanten van jouw webshop hebben 50% meer kans om een nieuw product van je te kopen dan een nieuwe klant, dus het is zinvol om alles in het werk te stellen om bestaande klanten tevreden te houden. 

Wat zijn de meest voorkomende types van doelgerichte e-mailcampagnes?

Gerichte e-mailmarketing kent vele smaken, en je kunt er heel wat variaties op maken, afhankelijk van je gegevens. 

Hier zijn vijf types die marketeers vaak gebruiken:

Gendergerichte e-mailcampagne

Het personaliseren van e-mails op basis van geslacht stimuleert effectief de verkoop voor sommige sectoren, zoals kleding en consumentenproducten.  

Veel e-retailers kunnen een paar trucjes leren van Coyuchi, dat kleuren gebruikte om onderscheid te maken tussen e-mails aan hun mannelijke en vrouwelijke abonnees. Zij gebruikten grijze en blauwe producten voor mannen en pastelkleuren voor vrouwen. Het was succesvol in die zin dat het leidde tot meer engagement en conversies.

Geogerichte reclame via e-mail

Segmenteren op basis van locatie is een andere eenvoudige manier om e-mails te personaliseren. Webshops zijn in het voordeel omdat ze toegang hebben tot de verzendadressen van hun klanten. Je kunt ook IP-geolocatie toevoegen aan jouw site, zodat je de locatie van jouw bezoekers kunt vastleggen, zelfs als ze niets bij je kopen. 

Geo-targeted e-mail reclame is handig wanneer je jouw lokale SEO prestaties wil te stimuleren. Wanneer meer mensen jouw e-commerce winkel bezoeken omdat ze zich bezig hebben gehouden met een gerichte e-mail, zal de ranking van jouw site verbeteren in gelokaliseerde zoekresultaten. 

Het mooie van e-commerce is dat je de lokale SEO ranking voor al jouw locaties met behulp van gerichte e-mail te verbeteren!

E-mail gericht op voorkeuren 

Het targeten van publieks segmenten op basis van hun interesses en hobby’s is een uitstekende manier om ze binnen te halen. Je kunt deze informatie vastleggen door een e-mail voorkeur centrum op jouw website op te nemen.

Als je deze informatie hebt, kun je je concentreren op het verzenden van minder e-mails met meerwaarde voor jouw abonnees. Als je het goed doet, zullen ze misschien hun inbox gaan controleren op je volgende berichten.

Gedragsgerichte e-mailcampagne

Gerichte e-mailmarketing op basis van gedrag kan riskant zijn als je jouw gegevens niet goed analyseert. Als je weet hoe abonnees omgaan met jouw website en eerdere e-mails, kun je de inhoud aanpassen op basis van dat gedrag.

Verschillende scenario’s kunnen hierbij een rol spelen:

De abonnee besteedt veel tijd aan één deel van jouw site.

Bepaal de inhoud die hun aandacht trok en ga daar in jouw volgende e-mail dieper op in. 

De ontvanger heeft jouw e-mail niet eens geopend.

Stuur een follow-up e-mail met een overtuigende onderwerpregel, zoals een exclusief kijkje in een nieuw product of een vraag of ze hun e-mailvoorkeuren willen wijzigen.

Een klant heeft iets gekocht.

Neem contact met hen op met een bedank-mail met een verwachte leveringsdatum. Neem suggesties op voor aanvullende aankopen of voeg een product tutorial bij voor de beste praktijken.  

Op de levenscyclus gerichte e-mailreclame

Gerichte reclame via e-mail kan leads door de verkooptrechter helpen loodsen door hen zorgvuldig door het traject te leiden:

De gebruiker van de site wordt lid van de abonneelijst (top van de trechter – bewustwording).

Stuur een e-mail om hen te verwelkomen in de club en bieden links naar de meest nuttige artikelen op jouw site. Zorg ervoor dat ze een link naar het e-mail voorkeur centrum krijgen.

De abonnee bekijkt de site, maar koopt niets (bovenste deel van de trechter – interesse).

Geef ze een code voor een eenmalige korting of gratis verzending bij hun eerste aankoop. 

Gebruiker voegt een product toe aan het winkelwagentje, maar rondt de aankoop niet af (onderste midden van de trechter – verlangen).

Volg de potentiële verkoop op door hen te e-mailen dat ze “vergeten” zijn om de checkout af te ronden. Je kunt een freebie aanbieden of een korting om hen te motiveren om de deal te sluiten.

Abonnee doet de eerste aankoop (bodem van de trechter – aankoop).

Verwelkom jouw nieuwe klant met een bedankbriefje en wat cross-selling.

Zodra je de sales funnel hebt voltooid, moet je de cyclus gaande houden. Blijf gerichte e-mails sturen om van eerste-keer-kopers herhaling kopers te maken, en vervolgens loyale, lange termijn klanten. 

Besteed speciale aandacht aan trouwe klanten, want je wilt dat ze terug blijven komen. Stuur ze e-mails die exclusief zijn voor bestaande kopers en creëer een loyaliteitsprogramma om ze speciale extraatjes te bieden.  

Hoe maak je een doelgerichte e-mailcampagne?

Nu je het wat en waarom van gerichte e-mailmarketing kent, moet je ook weten hoe je het moet doen. Volg deze stappen om zeer effectieve gerichte e-mails te maken op basis van klantgegevens. 

Start een inschrijving campagne op jouw website en sociale media

Doelgerichte e-mailmarketing is gericht op het creëren van gepersonaliseerde inhoud die relevant is voor jouw abonnees. 

Doe een gezamenlijke inspanning om e-mailadressen voor jouw lijst te verzamelen door gebruik te maken van lead magneten zoals nieuwsbrieven, gated content, sjablonen, video’s, downloads, exclusieve aanbiedingen, gratis tests en kortingen. Sommige tools om lijsten op te bouwen kunnen ook helpen. 

Verdeel jouw abonneelijst in kleinere segmenten

De mensen in jouw abonneebestand hebben waarschijnlijk veel dingen gemeen, vooral in een nichemarkt. Maar je kunt altijd een manier vinden om ze in kleinere groepen te verdelen, zodat je inhoud kunt samenstellen die bijzonder relevant voor hen is. 

je kunt deze segmenten baseren op leeftijd, geslacht, locatie, beroep, hobby’s, koopgedrag, en andere demografische gegevens die relevant zijn voor jouw bedrijf. 

Je kunt jouw abonnees ook rechtstreeks vragen stellen. Als je bijvoorbeeld een onderscheid wilt maken tussen degenen die van chocolade-muntijs houden en degenen die dat niet doen, kun je hen hierover een enquêteformulier sturen. 

Creëer koperspersoonlijkheden

Maak vervolgens buyer persona’s voor elk segment van jouw doelgroep. Elke persona moet een naam en korte beschrijving hebben om je te helpen jouw gerichte e-mailcampagnes op te zetten om hen over te halen zich in te schrijven. Gebruik deze sjabloon om te beginnen.

Ga aan de slag met het creëren van inhoud

Gebruik zoveel mogelijk beschikbare gegevens voor elk marktsegment om relevante inhoud te creëren. Er zijn veel bronnen die je kunnen helpen de juiste toon te treffen bij jouw abonnees. 

Canva heeft bijvoorbeeld veel esthetisch aantrekkelijke e-mailsjablonen om de aandacht van uw ontvangers te trekken. Bonus: het integreert gemakkelijk met Mailchimp.

Test, test, test

Voer split tests uit voordat je jouw e-mails naar de beoogde ontvangers verstuurt. Doe een A/B-test voor inhoud, onderwerpregels, timing en CTA’s. 

Stel duidelijke key performance indicators (KPI’s) op om ervoor te zorgen dat je de doelstellingen van elke campagne haalt. 

Hoe schrijf je een doelgerichte e-mail?

Het creëren van de eigenlijke inhoud voor gerichte e-mail is de meest uitdagende taak voor deze marketingstrategie. 

Het is het beste om inhoud te creëren vanuit het oogpunt van uw buyer persona. Denk na over wat je tegen jouw klant zou zeggen als hij voor je zou zitten. Beantwoord deze vragen:

Wat zijn hun pijnpunten? 

Wat voor soort content zou het meest waardevol voor hen zijn? 

Wat kun je hen geven dat hen zal motiveren om in actie te komen?

Houd deze punten in gedachten terwijl je nadenkt over dit hypothetische scenario:

jouw klant is onder andere Sally, een 30-jarige huismoeder met drie kleine kinderen. Het is net na Kerstmis, en ze is uitgeput. Het laatste wat ze wil is denken aan het nieuwjaarsfeest dat voor de deur staat. 

Ze controleert haar e-mail op haar mobiele telefoon en ziet een e-mail van jouw bedrijf voor schoonheidsproducten met als onderwerp: Ben je uitgeput? Je verdient een beetje aromatherapie, op ons!

Denk je dat ze die e-mail zou openen? Zou je hem openen als jij Sally was?

Wil je meer inspiratie? Hier zijn enkele voorbeelden van gerichte e-mails die veel bijval kregen van hun ontvangers.

Samenvatting

Je kunt gerichte e-mailmarketing zien als een terugkeer naar de goede oude tijd, toen brieven schrijven nog een kwestie van liefde was. Elke brief kostte veel aandacht en moeite, en degenen die ze kregen waardeerden dat. Wanneer je de tijd neemt om jouw e-mails te personaliseren, vertel je jouw e-commerce klanten dat, ook al heb je ze nooit fysiek ontmoet, ze belangrijk zijn en die inspanning verdienen. Het rendement zal de moeite waard zijn.

Wij zijn hier om je te helpen

Wacht niet langer, schakel over op de nieuwste technologie