B2B e-Commerce Trends

De meest relevante B2B e-Commerce trends van dit moment zijn:

Samenstelbare e-Commerce gebaseerd op API.

Soft e-Commerce implementatie voor B2B klanten.

Hoge personalisatie in e-Commerce B2B.

Unificatie in B2B & B2C e-Commerce.

AR, VR, en voice search.

Veranderingen in de demografie van de kopers van B2B-organisaties en de technologische vooruitgang hebben de B2B e-commerce-industrie beïnvloed.

Generatie Y begrijpt digitale technologieën meer en is er afhankelijk van, terwijl de kopers van generatie X de meeste leidende rollen overnamen. Als gevolg daarvan heeft de e-Commerce B2B een aanzienlijke stijging gekend, en de industrie blijft zich elke dag ontwikkelen. De B2B-klant van vandaag koopt op e-commerce sites en waardeert gemak, snelheid, veiligheid en personalisering.

Maar desondanks is B2B een paradoxaal e-commerce-model: hoewel het briljante innovaties aanmoedigt, zit het in sommige opzichten ook vast in zijn oude “gewoonten”. Ondanks een indrukwekkende economische groei lijkt B2B e-Commerce qua aanwezigheid op internet achterhaald in vergelijking met B2C. Versnelde verschuivingen in de nieuwste e-Commerce marketing trends en veranderende verwachtingen van klanten maken 2021 tot een scharnierjaar voor dit e-Commerce model. Welke veranderingen mogen we verwachten? In dit artikel staan we stil bij de meest relevante B2B e-Commerce trends die jouw bedrijf nieuwe pluspunten zullen doen ontdekken.

Composable e-Commerce Based On API

De term “composable business” werd in 2020 door Gartner geïntroduceerd als “het creëren van een organisatie die is opgebouwd uit onderling uitwisselbare bouwstenen”. 

Vanuit het oogpunt van e-Commerce bedrijfsprocessen betekent dit de implementatie van flexibele en modulaire bedrijfs scenario’s gebaseerd op applicaties van zowel de leverancier van het e-Commerce platform als andere toonaangevende componenten in de markt. Het belangrijkste is dat zij met de API moeten werken.

De API (Application Programming Interface) verzamelt gegevens van de e-Commerce back-end, zet ze om in een geschikt netwerkprotocol en levert de gegevens vervolgens aan een grote verscheidenheid van toepassingen voor klanten interactie en vice versa.

Op die manier kun je verschillende oplossingen van derden met elkaar verbinden om een flexibel systeem te krijgen dat is aangepast aan de eisen van jouw bedrijf, zoals:

ERP

CRM

PIM

AI

Door back-end en middleware samen te brengen, gebruik te maken van bestaande systemen en best-of-breed third-party applicaties toe te voegen, kan een merchant organisatie het best presterende en meest flexibele IT-platform creëren, op maat van de zakelijke behoeften van de e-commerce niche waarin het opereert.

De samengestelde e-commerce op basis van de API stelt ondernemingen dus in staat sneller op innovatie in te spelen en voortdurend te veranderen om aan de verwachtingen van elke klant te voldoen. 

In 2021 zal dit een van de belangrijkste B2B e-Commerce trends zijn, die steeds actiever zal worden toegepast.

Zachte e-Commerce implementatie voor B2B-klanten

Het belang van online handel als aankoopmethode voor jouw klanten is zeer groot voor het succes van het B2B e-Commerce platform. De beste manier om klanten en jouw medewerkers te laten wennen aan de nieuwe e-Commerce ervaring is om deze in kleine porties te ontwikkelen. Een dergelijke B2B e-Commerce strategie helpt klanten aan te trekken en hen de voordelen van een nieuw platform te tonen zonder hen te overladen met een complexe interface en tools.

In feite betekent de acceptatie van e-Commerce door gebruikers het effectief begeleiden van jouw zakelijke klanten door van offline verkoop in persoon (of telefonische verkoop) over te stappen op online bestellingen zonder hun gebruikerservaring, loyaliteit en vertrouwen te verstoren. Op deze manier zul je alleen de positieve effecten van de nieuwste e-commerce trends plukken.

Maar sinds vele jaren is B2B e-commerce traditioneel de praktijk van persoonlijke service van klantenservice managers. Dus elke klant die persoonlijke service heeft gebruikt in het verleden kan zich ongemakkelijk voelen met nieuwe e-commerce praktijken die het leren van een nieuwe, onbekende bestellen interface inhouden.

Volg onze aanbevelingen om nieuwe B2B-gebruikers aan te trekken om in jouw online winkel te winkelen:

Ontwikkel een stap-voor-stap strategie om jouw e-Commerce functies uit te breiden.

Informeer jouw klanten in elke fase over de nieuwe functies van jouw e-Commerce platform.

Trek jouw verkoopafdeling aan om klanten bij te staan, onder meer bij het plaatsen van bestellingen, uitleg over de interface en samenwerking bij bestelformulieren.

Ondersteun kopers om de aandacht en zorg van verkopers te voelen, hun verlangen om hen te helpen de juiste producten tegen de beste prijzen te kiezen.

Hoge personalisatie in e-commerce B2B

B2B-klantenorders worden meestal geplaatst door werknemers van de klant, en slechts een klein deel van de orders wordt automatisch uitgevoerd door servers. 

Deze mensen hebben al individuele eisen en koopgewoonten gevormd op basis van de laatste e-Commerce trends van B2C. Jouw klanten verwachten hetzelfde niveau van personalisering als van B2C-giganten, zoals Netflix en Amazon. Kopers stellen dus hoge eisen aan het vermogen van B2B-bedrijven om in te spelen op hun behoeften en de interactie met de klant te personaliseren.

In deze B2B e-Commerce strategie moet je je richten op B2B personalisatie, met inbegrip van zowel een specifieke klantorganisatie als een specifieke werknemer die als koper fungeert. Volgens de huidige praktijk werkt B2B personalisatie op twee niveaus:

Aan de ene kant is personalisatie gericht op de specifieke organisatie van de koper.

En aan de andere kant – op een specifieke uiteindelijke werknemer.

Denk aan de mogelijkheid om voor een klant gepersonaliseerde limieten, catalogus, bestelling en levering aan te bieden. En gebruikers krijgen een gepersonaliseerde verwerking van bestellingen, winkelen en bonussen op basis van hun gebruikersprofiel.

Wanneer B2B-klanten kopen, laten zij zich door andere factoren leiden dan B2C, aangezien zij andere doelstellingen hebben. 

Terwijl B2C zich richt op het verkrijgen van plezier uit het product, richt B2B zich op de kwaliteit, eenvoud en voordelen van het product; zij hechten waarde aan de optimalisatie en betrouwbaarheid van bedrijfsprocessen en streven naar een effectieve ervaring die hen zal helpen groeien.

Online handel processen moeten maximaal geautomatiseerd zijn om de B2B-gebruiker en al zijn behoeften te bevredigen. Het moet niet alleen een handige interface zijn met aangepaste filters, maar ook duidelijke prijzen, betaling met één klik, gemakkelijke bewerking van de bestelling met de levering van documenten (papier of met een digitale handtekening), en andere laatste trends op het gebied van e-commerce.

Eenmaking in B2B & B2C e-commerce

Steeds meer ondernemingen breiden hun verkoop van zowel detailhandelaren als ondernemingen uit om de inkomsten en het marktaandeel te vergroten. 

In de regel scheiden veel ondernemingen hun B2B- en B2C-kanalen om hun activiteiten te optimaliseren, aangezien deze twee markten zeer verschillend zijn.

E-Commerce B2C (business to the consumer) is de meest ontwikkelde sector van eCommerce in termen van functionaliteit en klantenservice. 

Daarom zullen B2B (business to business) en B2G (business to the government) eerder op B2C gaan lijken, aangezien mensen die zakelijke bestellingen doen dezelfde gebruikerservaring verwachten als wanneer zij detailhandelaars zouden zijn. Deze gelijkenis geldt vooral nu. De door internet gepassioneerde generatie van “millennials” wordt immers personen in bedrijven die beslissingen nemen.

Nu enkele van de grootste e-Commerce aanbieders de voordelen van één enkele site voor zowel bedrijven als winkelend publiek erkennen, kunnen we concluderen dat dit een manier is om het volledige potentieel van de markt te ontsluiten nu we op weg zijn naar de toekomst van online verkoop.

Het eengemaakte handelsplatform biedt flexibiliteit om tegemoet te komen aan de behoeften van klanten in zowel B2B als B2C. In feite geven steeds meer klanten de voorkeur aan online aankopen met een interface voor zelfbediening. Met de huidige dynamische B2B-markt hebben kopers behoefte aan een eenvoudige, intuïtieve en vergelijkbare B2C online winkelervaring. Momenteel vereist een dergelijke ongehinderde ervaring dat bedrijven een verscheidenheid aan zelfbedienings mogelijkheden bieden:

Het is niet voldoende om de catalogus van zijn producten op Internet te plaatsen; het is noodzakelijk om zijn klanten meer kenmerken van deze producten en diensten te geven en het zoeken te vergemakkelijken. Het kan gaan om banners voor nieuwe producten met verbeterde kenmerken of producten tegen speciale prijzen.

Ontwikkel aanbevelingen voor de aankoop van gerelateerde goederen, zoals verbruiksartikelen of reparatiesets; dit is een cross-sales B2B e-Commerce strategie die helpt de gemiddelde check te verhogen.

Trek vaste klanten aan om feedback te schrijven om nieuwe klanten te helpen aankoopbeslissingen te nemen.

Met andere woorden, probeer alle functies die je kent en die je leuk vindt in B2C te integreren op je B2B e-commerce website en blijf je klantervaring verbeteren.

AR, VR, en Voice Search

We hebben al veel gesproken over de verbetering van de kwaliteit van de klantenservice als basisstrategie voor B2B e-commerce, en de meeste van deze functies kunnen worden ontleend aan de B2C e-commerce praktijk. 

De promotie van complexe producten, zoals fabricage apparatuur, machines en mechanismen, biotechnologische en chemische apparatuur, automatisering en robots, kan doeltreffend worden uitgevoerd met behulp van hulpmiddelen:

Toegevoegde Realiteit (AR)

Virtuele realiteit (VR)

Deze hulpmiddelen zijn ideaal voor het demonstreren van geschikte reserve onderdelen en voor het proces van vervanging van verbruiksgoederen. 

Klanten besteden een aanzienlijke hoeveelheid tijd aan het bestuderen en evalueren van producten alvorens een aankoopbeslissing te nemen.

Als de informatie op jouw B2B e-Commerce website dus overtuigender is, onder meer door het gebruik van AR/VR, dan zal de conversie van bezoekers naar kopers hoger zijn.

In e-Commerce is voice search niet alleen een van de nieuwe B2B e-Commerce trends, maar ook een andere manier om te communiceren met verkopers in de sector, die kopers meestal gebruiken om bepaalde goederen opnieuw te bestellen of goedkope artikelen aan te schaffen. 

Programma’s zoals Amazon Alexa, Google Assistant van Google, Siri van Apple, Bixby van Samsung en Cortana van Microsoft, zijn slechts enkele voorbeelden van enkele spraak platforms die de taken van het vinden van de gewenste producten effectief kunnen oplossen.

Het potentieel voor de ontwikkeling van voice search en order is enorm. In combinatie met een virtuele assistent AI, kan voice search een goed verkoopkanaal zijn. Kopers kunnen bijvoorbeeld aan een stem vragen welke onderdelen bij het product zijn inbegrepen, beginnend bij de eenvoudigste vraag: “Zijn er batterijen?” en antwoorden krijgen op veel complexere verzoeken. Het hangt er allemaal vanaf hoe goed  je jouw AI-engine zult trainen om te reageren op typische vragen van klanten.

De nieuwste e-Commerce trends in B2B beloven een gestage omzetgroei voor bedrijven van elke omvang. Toch is het essentieel om deze strategieën correct te gebruiken. Uiteindelijk is niet elke trend waardevol, en niemand weet welke jouw aandacht en inspanning verdienen. Hoewel sommige enorm waardevol zijn voor het bedrijf, passen andere misschien niet bij jouw specifieke doelgroep of zijn ze te duur voor jouw bedrijf om een behoorlijke winstgevendheid van de investeringen te garanderen. Om de juiste trends voor jouw bedrijf te begrijpen, is vaak kennis van jouw eigen markt en van jouw concurrenten nodig. Blijf dus op de hoogte van industrie beoordelingen over de huidige markttrends en sta in contact met betrouwbare assistenten zoals AdScale, die jouw markt begrijpen en de technologieën nauwgezet volgen.

FAQ

 

Wat is het B2B model in e-Commerce?

B2B e-commerce is een portaal voor het automatiseren van de verkoop in de B2B-sfeer, waarmee je de verkoop kunt optimaliseren, rekening houdend met de individuele eisen van het bedrijf voor het organiseren van bedrijfsprocessen, het aansluiten van boekhoudsystemen van leveranciers, het verminderen van de last voor managers, en uiteindelijk het verhogen van de verkoop.

 

Wat is een B2B-bedrijfsstrategie?

B2B e-Commerce strategieën omvatten:

  1. E-mail marketing
  2. Inhoud marketing
  3. SMM
  4. SMS-marketing
  5. Web push-marketing
  6. Boodschapper-marketing 

 

Wat is de beste B2B e-Commerce strategie?

Een van de beste B2B e-Commerce strategieën is geautomatiseerde gerichte reclame, die jou helpt een publiek te bereiken dat geïnteresseerd is in de producten die je verkoopt. Het meest geavanceerde platform voor het automatiseren van digitale reclame is AdScale.

 

Wat is een voorbeeld van een gerichte advertentie?

Stel, je verkoopt beddengoed in Los Angeles. Jouw doelgroep bestaat uit vrouwen van 27 tot 45 jaar die kinderen hebben en in het weekend winkelen. Adverteren bij AdScale voor deze specifieke doelgroep zal je het meeste voordeel opleveren.

Wij zijn hier om je te helpen

Wacht niet langer, schakel over op de nieuwste technologie