E-commerce omzetten verhogen
Ecommerce marketeers en bedrijfseigenaren ontwikkelen en lanceren complexe, meervoudige marketing strategieën alleen maar om potentiële klanten naar hun websites te brengen. Helaas houdt het werk daar niet op. Het kost nog meer moeite om website bezoekers om te zetten in betalende klanten.
Online window shopping is een leuk tijdverdrijf voor consumenten, maar het leidt maar zelden tot verkoop. Daarom is het optimaliseren van uw website voor verkoop een integraal onderdeel van het digitale marketingproces. Het zal consumenten aanmoedigen om een gunstige actie te ondernemen – het kopen van een product, het inschrijven voor een dienst, of het inschrijven voor een nieuwsbrief.
Als je je afvraagt hoe je snel jouw ecommerce conversies kunt verhogen, hebben wij concrete en specifieke stappen die je zeker zullen helpen.
Deze uitgebreide gids geeft een overzicht van de beste methoden om dit te doen en hoe ze werken.
Wat is precies E-commerce Conversion Rate?
Ecommerce conversiepercentage is het aantal consumenten dat converteert nadat ze de website of landingspagina van een merk hebben bezocht. Dit verwijst vaak naar een verkoopconversie, maar de publieksactie kan verschillen op basis van de industrie en het doel van het bezoek aan de website.
Conversies kunnen betekenen:
Aankoop van een product of dienst
Abonneren op een product of dienst
Invullen en verzenden van een formulier
Contact opnemen met het bedrijf via telefoon, chat of e-mail
Een account aanmaken
Een bron downloaden
Een upgrade uitvoeren
Of elke andere vorm van betrokkenheid.
Het belang van het conversiepercentage
In tegenstelling tot de meeste prestatie-indicatoren die slechts gegevens verschaffen over één of twee elementen van het bedrijf, is het conversiepercentage anders. Het is een complexe metriek die het aantal bezoekers van een site weergeeft en hoeveel van hen het doel van het bezoek voltooien.
Het laat bedrijven zien hoe goed hun inspanningen en strategieën in de richting van e-commerce conversiepercentage optimalisatie werken. Het is een sterke indicatie van gebieden die ze moeten verbeteren en optimaliseren.
Conversiepercentages kunnen bedrijven ook helpen te begrijpen of er aan organisch siteverkeer moet worden gewerkt. Dit kan een belangrijk verschil maken, gezien de extra kosten die gepaard gaan met meer verkeer.
Maar waarom moeten bedrijven streven naar een hoog conversiepercentage?
Het maakt niet uit in welke branche je je bevindt, e-commerce conversies vertellen je hoeveel rendement op de investering (ROI) je krijgt voor jouw marketinginitiatieven. Deze uiterst belangrijke metriek zal je helpen jouw reclamestrategieën te herijken en te optimaliseren om meer inkomsten te genereren voor succes op lange termijn.
Wat beïnvloedt Ecommerce Conversion Rate?
Veel factoren kunnen uw conversiepercentage beïnvloeden. We hebben ze in drie categorieën ingedeeld:
Rente
Ecommerce interesse werkt in twee richtingen: bestaande interesse in jouw merk en interesse gegenereerd door een specifiek product. Jouw eerste strategie is om de interesses van jouw doelgroep te begrijpen, en de tweede is om ervoor te zorgen dat jouw producten voldoen aan de behoeften en wensen van de klant.
Bekijk deze gids om te leren hoe je zeer gerichte doelgroepen kunt samenstellen met behulp van de gegevens van jouw webshop.
De belangstelling is groter wanneer gebruikers de website bezoeken vanuit bepaalde verkeersbronnen, landen, of in bepaalde sectoren. E-mail en verwijzingen genereren bijvoorbeeld hogere e-commerce conversies dan betaalde advertenties of sociale media. Kopers die jouw winkel bezoeken vanuit een bepaald land (zoals de VS en Duitsland) hebben meer kans om te kopen dan anderen.
Interesse wekken heeft alles te maken met het begrijpen van de behoeften van klanten en hen waardevolle oplossingen bieden. Het is een cruciaal element van digitale marketing, een element dat we in de tips hieronder verder zullen bespreken.
Product
Producten hebben ook invloed op jouw e-commerce conversies. Van de kwaliteit van de producten tot de manier waarop ze worden weergegeven en gepromoot, veel verschillende elementen beïnvloeden de aankoopbeslissingen van consumenten.
Als marketeer en ondernemer moet je je richten op het verhogen van de aantrekkelijkheid van jouw producten. Dit kan in de ontwikkelingsfase door rekening te houden met de feedback en pijnpunten van jouw klanten, kun je van jouw product de beste optie in jouw niche maken.
Wij begrijpen dat niet alle e-commerce bedrijven hun eigen producten maken. Wanneer je jouw producten inkoopt, kies je jouw voorraad dan zorgvuldig uit zodat deze voldoet aan de eisen van de sector.
Je kunt jouw product ook in de marketingfase op de voorgrond plaatsen. Strategische fotografie en goed geschreven reclameteksten (blog posts, productbeschrijvingen, zelfs social media posts) positioneren jouw product als de allerbeste keuze die er is.
Proces
Het online winkelproces is een ander cruciaal element van de totale e-commerce ervaring. In plaats van jouw winkel op te poetsen en te verfraaien, moet je jouw webshop toegankelijk, gebruiksvriendelijk en gemakkelijk te navigeren maken.
Hier zijn enkele website-elementen die je moet optimaliseren:
De pagina sneller laten laden
De stappen bij elke aankoop verminderen
Klanten onmiddellijk geven wat ze willen
Intuïtieve navigatie gebruiken om de reis van elke bezoeker te vergemakkelijken
De website toegankelijk maken op elk apparaat
Als je de onderstaande lijst met tips bekijkt, zul je zien dat de meeste redenen waarom klanten niet tot aankoop overgaan, te maken hebben met het proces. Dit komt omdat het stap-voor-stap e-commerce proces jouw bedrijf onderscheidt van de concurrentie.
Bij deze interactiepunten komen veel variabelen kijken, die allemaal gestroomlijnd en geoptimaliseerd moeten worden om bezoekers echt aan te zetten tot aankoop en ondersteuning van jouw merk.
Redenen waarom bezoekers niet converteren
Hoewel niet alle problemen die leiden tot verlaten winkelwagens en nul aankopen gemakkelijk kunnen worden opgelost, is het bepalen van de reden de eerste stap om het probleem uit te roeien.
Hier zijn enkele redenen die je kunnen helpen te bepalen waarom jouw bezoekers jouw site verlaten zonder een aankoop te doen:
Slecht ontwerp van de website
Afbeeldingen van lage kwaliteit
Onaantrekkelijke producten
Niet inspirerende productbeschrijvingen
Traag ladende webpagina’s
Niet reagerende knoppen
Gebrek aan mobiele optimalisatie
Ingewikkelde en on-intuïtieve website navigatie
Beperkte betalingsmogelijkheden
Gebrek aan veiligheid
Ingewikkeld afrekenproces
Geen retargeting of remarketing strategie
Onbetrouwbaar merk
Hoge verzendkosten
Mondaine website copy of call-to-action
Onduidelijk wie het merk verkoopt of tegen wie het praat
Wat is een goede Ecommerce Conversion Rate?
De gemiddelde ecommerce-conversie ratio ligt tussen 2% en 5%, afhankelijk van jouw branche en het land waarin je actief bent. Als jouw huidige conversies onder de 1% duiken, zijn dit goede benchmarks om naar te streven als je begint met het optimaliseren van jouw website.
Deze gemiddelden mogen echter niet jouw einddoel zijn.
Toonaangevende merken hebben hogere conversiepercentages dan 5%. Sommige hebben zelfs landingspagina’s met een conversiepercentage van 11% en hoger.
Stelt je je eens voor dat je jouw website zo optimaliseert dat meer dan één op de tien website bezoekers een aankoop bij je doet. Jouw inkomsten zullen stijgen, en jouw bedrijf kan nog jaren blijven groeien.
Bereken het conversiepercentage voor jouw website of app
Het conversiepercentage wordt berekend door het totale aantal conversies te delen door het totale aantal bezoekers, vermenigvuldigd met 100.
Totaal aantal conversies / totaal aantal bezoekers ✕ 100 = conversiepercentage
Laten we eens kijken hoe je jouw beste verkooprecord tot nu toe kunt behalen door middel van e-commerce conversiepercentage optimalisatie.
Hoe jouuw e-commerce conversiepercentage te verhogen
Het verhogen van uw conversiepercentage houdt in dat je conversiedoelen vaststelt, de conversiepercentages voor deze doelen berekent en jouw site of app optimaliseert. Dit proces staat gezamenlijk bekend als ecommerce conversion rate optimization (CRO).
Hoe meet je een stijging van het conversiepercentage?
Een stijging van zelfs 1% in e-commerce conversies betekent een enorme stijging van de totale omzet-een groot teken van vooruitgang. Voor de gemiddelde mid-level bedrijven, dit percentage stijging betekent het dubbele van de omzet of zelfs hoger.
20 tips en trucs om uw e-commerce conversiepercentage te verhogen
1. Gebruik productafbeeldingen en video’s van hoge kwaliteit
Het maakt niet uit wat je verkoopt op jouw webshop, moet je relevante, hoge kwaliteit afbeeldingen plaatsen van wat je aanbiedt. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, en de meest effectieve manier om de vele voordelen van jouw product te laten zien is door middel van afbeeldingen.
De kwaliteit van uw productafbeeldingen is van cruciaal belang voor uw verkoop conversies. Het is immers de enige kans die klanten hebben om echt te “kijken” naar wat ze gaan kopen. webshops kunnen niet de volledige zintuiglijke ervaring bieden die een fysieke winkel kan bieden, dus je moet het verschil goedmaken door de allerbeste tweedimensionale visuals te bieden in de vorm van afbeeldingen en zelfs demovideo’s.
Je kunt veel dingen doen met statische beelden. Je kunt inzoomen op de kleinste details, het perspectief 360 graden roteren en zelfs mockups van verschillende kleur- en design opties in één product weergeven. Dynamische productafbeeldingen kunnen een lange weg gaan in het overtuigen van websitebezoekers om op aankoop te klikken.
Visuals van hoge kwaliteit moeten jouw prioriteit zijn op alle platforms, inclusief sociale media, live video en streaming. Gebruik content met een hoge resolutie om te laten zien dat jouw merk kwaliteit hoog in het vaandel heeft staan en dat klanten niet teleurgesteld zullen zijn met wat ze krijgen.
2. Schrijf kwalitatieve inhoud die converteert
Hoewel niet alle inhoud op jouw website expliciet voor conversie is gemaakt, moet het wel het verkoopproces vergemakkelijken.
Website tekst moet minder ruimte innemen dan visuals op een ecommerce website. De weinige tekst die je uiteindelijk gebruikt, moet duidelijk en aantrekkelijk zijn.
Volgens de wet van Prägnanz of kernachtigheid zoekt het menselijk oog eenvoud, zelfs in complexe vormen. Hoe gemakkelijker de informatie te begrijpen is, hoe aantrekkelijker deze voor de consument zal zijn.
Maak inhoud die is:
Gemakkelijk te begrijpen
Eerlijk en onbevooroordeeld
Overzichtelijk en zonder afleiding
SEO-vriendelijk
De beste manier om content voor jouw website te maken is ervoor te zorgen dat het empathie toont naar de consument. Woordkeuze, toon, zinslengte en structuur moeten altijd gericht zijn op uw potentiële klant en hen laten zien hoe zij zullen profiteren van het ondersteunen van jouw merk.
Denk goed na over jouw teksten, en onthoud dat minder altijd meer is!
3. Integreer ondersteuning via live chat
Moderne consumenten geven altijd de voorkeur aan onmiddellijke bevrediging. Een manier om hier gebruik van te maken is om direct te reageren wanneer ze contact met jouw opnemen. Live chats helpen je onmiddellijke ondersteuning te bieden en jouw klanten betrokken en tevreden te houden.
Natuurlijk, gewoon het integreren van een basis live chat code is niet de beste manier om e-commerce conversies te verhogen. Het gaat er ook om hoe je het implementeert, personaliseert, en onderhoudt.
Je moet live chat alleen in jouw systeem integreren als jouw klantenserviceteam klaar is om de vraag aan te kunnen. Anders kan de functie jouw bedrijf meer schade berokkenen dan winst opleveren. Zorg ervoor dat je de klant te allen tijde op de hoogte houdt, zodat hij weet hoe lang het duurt voordat je op zijn vragen reageert.
Hier zijn enkele tips om jouw live chat functie goed te laten werken:
Als je eenmaal met succes een live chat-functie op jouw website hebt geïntegreerd, test dan regelmatig de efficiëntie ervan en experimenteer met nieuwe functies.
Een gezonde en robuuste live chat ondersteuning kan een geweldig hulpmiddel zijn waarmee je je onderscheidt van jouw concurrenten. En het is een functie die niet onopgemerkt zal blijven door klanten. Als zij zien dat je je inzet voor een klantenservice op hoog niveau, zullen zij eerder geneigd zijn jouw merk te steunen.
4. Creëer schaarste, urgentie en exclusiviteit
Fear of missing out, of FOMO, is in het digitale tijdperk een belangrijke motivator geworden voor online consumenten. Schaarste, urgentie en exclusiviteit creëren een gevoel van angst bij klanten en zullen hen er dus toe aanzetten zo snel mogelijk een aankoop te doen.
Wanneer deze tactieken op het juiste moment worden toegepast, werken ze zeer goed voor de juiste producten. Dit betekent dat zorgvuldig moet worden gekeken naar de meest bezochte en best verkochte artikelen om een strategie op te zetten om nog meer te verkopen.
Hier is hoe de drie strategieën werken in voorbeelden uit de praktijk:
Met schaarste vertel je klanten dat de voorraad van een bepaald artikel beperkt is, snel opraakt, of een onvoorspelbare voorraad heeft.
Urgentie houdt in dat je aantrekkelijke, tijdelijke aanbiedingen doet om de voorraad op te ruimen.
Voor exclusiviteit kun je een personalisatiestrategie integreren, zoals het aanbieden van verjaardags- of jubileumkortingen aan terugkerende klanten.
Voor verdere e-commerce conversie optimalisatie, kun je gamification strategieën integreren om de vraag te verhogen. Door videogaming strategieën op jouw verkoop toe te passen, betrek je meer klanten en maak je het proces veel aantrekkelijker.
Je kunt puntensystemen voor terugkerende klanten, verwijzingsbeloningen, weggeefacties, speurtochten en andere tactieken integreren in jouw website, sociale media en e-mailnieuwsbrieven. Je kunt gebruik maken van jouw klantgegevens om bezoekers te verleiden tot spelen en kopen. Indien correct toegepast, kunnen deze eenvoudige inspanningen de e-commerce conversies aanzienlijk verhogen.
5. Segmenteren en analyseren van verkeer
Het segmenteren van een breed klantenbestand in subgroepen is een veel gebruikte en effectieve marketingtactiek. Het gaat om het verdelen van de klanten op basis van leeftijd, geslacht, burgerlijke staat, beroep, geografie, ras, nationaliteit, godsdienst, enzovoort.
In dit geval gaat het om het segmenteren van het verkeer dat naar jouw website komt. Zodra je gegevens over jouw websitebezoekers hebt verzameld, kun je ze gaan analyseren en gepersonaliseerde customer journeys creëren voor elke subgroep.
Door gebruik te maken van klantsegmentatie kun je concrete resultaten boeken in alle aspecten van jouw marketingstrategieën. Je kunt beginnen met het verzamelen van gegevens via de volgende website functies:
Formulieren voor het genereren van leads
Enquêtes onder klanten
Quiz funnels op uw landingspagina’s
Inzichten in Facebook-publiek
Klant interviews
Segmenteren is een taak waar geen einde aan komt, en jouw methoden moeten blijven evolueren naarmate je nieuwere subgroepen van bezoekers identificeert.
Bekijk meer voordelen en manieren om klantsegmenten te gebruiken om de omzet van jouw e-commercewinkel te verhogen.
6. Vereenvoudig de lay-out van het ontwerp
De meeste tips in deze lijst hebben het over het aanbieden van meer opties aan jouw klanten. Maar als het gaat om het algemene ontwerp van jouw website, is minder beter.
Een eenvoudig ontwerp leidt tot een betere gebruikerservaring en navigatie gemak. Je zult de ogen van jouw bezoekers niet vermoeien met het zoeken naar de afrekenen knop of menubalken; in plaats daarvan zijn alle stappen die ze moeten nemen om iets te kopen gemakkelijk te zien, aan te klikken en te volgen.
Eenvoudige lay-outs hoeven niet saai of saai te zijn. Met wat planning en deskundigheid op het gebied van ontwerp kun je jouw merk en producten op een elegante en voordelige manier weergeven.
Een te drukke website of landingspagina met veel elementen kan daarentegen een doorn in het oog zijn en moeilijk te navigeren. Het kan ertoe leiden dat bezoekers wegklikken en in plaats daarvan jouw concurrentie opzoeken.
Hier zijn enkele ideeën om het ontwerp van jouw website te vereenvoudigen:
Kies één kleurenpalet en houd u daaraan op al uw webpagina’s
Identificeer essentiële elementen en centreer ze, verwijder al het andere
Verminder het aantal webpagina’s
Leg meer nadruk op uw CTA
Vergroot de lettergrootte
Integreer belangrijke User Experience (UX) elementen
Wees consistent met de door u gekozen ontwerpprincipes bij alle kanalen en contentformats.
7. Optimaliseer de snelheid van jouw site
Snelheid speelt een belangrijke rol in het voorkomen dat klanten het schip verlaten. Een snellere pagina levert u misschien geen brownie points op, maar een traag ladende pagina zal ongetwijfeld klanten wegjagen.
Snelheid speelt een belangrijke rol in het voorkomen dat klanten het schip verlaten. Een snellere pagina lever je misschien geen brownie points op, maar een traag ladende pagina zal ongetwijfeld klanten wegjagen.
Als het op e-commerce platforms aankomt, willen moderne klanten het grootst mogelijke gemak en snelheid. Daarom moet je maatregelen nemen om jouw website te optimaliseren, zodat alle pagina’s binnen één tot twee seconden laden. Kies voor eenvoudige, lichtgewicht webpagina’s die alle relevante informatie bevatten zonder overladen te worden met grote afbeeldingen, plugins en vreemde elementen.
Andere elementen van uw e-commerce website die je moet versnellen zijn het afrekenproces, het indienen van formulieren en de algemene navigatie. Door elke stap in het aankooptraject te optimaliseren, blijven klanten terugkomen voor de naadloze ervaring die je biedt.
Wist je dat de laadtijd van een website ook van invloed is op de positie van jouw website in de zoekresultaten van zoekmachines? Ontevreden klanten stuiteren weg van landingspagina’s wanneer deze niet snel genoeg laden. Zoekmachine algoritmes beschouwen dit als een punt tegen jouw algemene website, dus jouw algemene ranking zal dalen als je jouw website niet optimaliseert.
8. Optimaliseer jouw site voor mobiele apparaten
Mobiele apparaten zijn wereldwijd goed voor bijna 60% van de bekeken webpagina’s. Als jouw website niet is geoptimaliseerd voor deze apparaten, zullen gebruikers die jouw site bezoeken op hun mobiele telefoon geen contact hebben met jouw merk, laat staan dat ze iets kopen in jouw webshop.
Je bent waarschijnlijk wel eens een niet-geoptimaliseerde website tegengekomen tijdens het browsen op jouw mobiel, dus je weet hoe afstotend het kan zijn om te browsen. Het is een van de grootste redenen waarom bezoekers zich al in een vroeg stadium uit het verkooptraject terugtrekken.
Mobiele optimalisatie zorgt ervoor dat alle gebruikers die jouw website op hun mobiele telefoon bezoeken, alle elementen gemakkelijk kunnen bekijken. Dit responsieve ontwerp biedt mobiele gebruikers een aangepaste, opnieuw opgemaakte weergave van de website die past bij hun apparaat en scherm beperkingen. Alles wordt geoptimaliseerd voor een mobiel perspectief, van jouw afbeeldingen en navigatieknoppen tot jouw tekst.
9. Houd de navigatie eenvoudig
Navigatie verwijst naar het gemak waarmee bezoekers zich door jouw website kunnen bewegen om te vinden wat ze zoeken. Wanneer de navigatie geoptimaliseerd is, zorgt ze voor een snelle en pijnloze checkout voor de gebruiker. Bij een slechte navigatie klikt de bezoeker al na een of twee keer klikken weg.
Veel e-commerce bedrijven worstelen met het creëren van een soepele navigatie, wat hen hun klanten kost.
Hier zijn wat manieren om het goed te doen:
Houd de navigatiebalk zichtbaar en toegankelijk op elke pagina
Verdeel en categoriseer alle gerelateerde inhoud
Biedt een robuuste zoekoplossing voor klanten die op zoek zijn naar specifieke diensten of producten
Gebruik accurate en beschrijvende paginatitels
Houd de structuur en lay-out consistent van pagina tot pagina
Zorg ervoor dat alle titels en elementen klikbare links zijn
Zorg ervoor dat al uw afbeeldingen ALT-tekst hebben
10. Gebruik BOFU Conversion Strategies
De bottom of the funnel, of BOFU, verwijst naar de klanten die de laatste fase van uw sales funnel hebben bereikt. De enige stap die nog moet worden genomen is het voltooien van het betalingsproces.
BOFU richt zich op specifieke strategieën om te voorkomen dat bezoekers in dit stadium vertrekken. Het gaat vaak om het volgende:
Geld-terug garanties
Gratis proeven of productmonsters
Exclusieve tijdige kortingen
Persoonlijk overleg
Video’s met uitleg
Live demonstraties
Webinars
En meer.
Om uw BOFU-conversiestrategieën nog beter te maken, kun je ze gamificeren om een gevoel van urgentie te creëren en bezoekers aan te zetten tot kopen.
11. Stuur verkeer naar een relevante landingspagina
Het is niet voldoende om een overtuigende call-to-action (CTA) op te stellen. Deze moet ook linken naar een landingspagina die relevant is voor de persoon die erop klikt. Dit is een belangrijke fout die veel merken maken.
Een irrelevante of algemene link schaadt jouw conversieratio omdat hij potentiële klanten op een heel andere weg stuurt dan ze verwachten. Ze kunnen het zelfs opvatten als misleiding en een teken van een onbetrouwbaar merk.
De oplossing is eenvoudig: een geoptimaliseerde landingspagina. Ze zijn gemaakt om conversies en leads te genereren door klanten precies te geven wat ze willen wanneer ze op een CTA-link klikken.
12. Productgarantie en -knipsels
Deze truc is gebaseerd op het wederkerigheidsbeginsel: iets geven aan jouw klanten betekent dat je later van hen zult ontvangen. Door klanten kwaliteitsinformatie over jouw producten te geven, kunnen zij een weloverwogen keuze maken en uw merk ondersteunen.
Product snippets zijn kortere vormen van productbeschrijvingen om de interesse van klanten te wekken. Bovendien kan het gebruik van SEO-zoekwoorden je helpen de gegenereerde interesse te verhogen en het conversiepercentage voor specifieke producten te verhogen. Dit is handig wanneer je tegelijkertijd voorraad wilt opruimen en conversies wilt verbeteren.
Het aanbieden van garanties op producten is gebaseerd op het principe van verliesaversie, waardoor retourneren gemakkelijk wordt en verliezen worden geminimaliseerd. Ze nemen de angst weg uit de hoofden van jouw klanten en zorgen voor een goede ervaring. Als de angst wordt weggenomen, zijn klanten er zeker van dat ze niet worden misleid tot het kopen van een product of dienst van slechte kwaliteit. Dit leidt uiteindelijk tot hogere e-commerce conversies.
13. Verbeter de merk toegankelijkheid voor jouw bezoekers
Een direct beschikbaar, gemakkelijk bereikbaar klantenserviceteam is een droom voor de moderne consument, vooral omdat maar weinig merken erin slagen dit te bewerkstelligen.
Naast het implementeren van een live chat optie, wees zo transparant mogelijk over jouw contact informatie. Dit kun je het beste doen door jouw contactgegevens op elke pagina van jouw website te vermelden. Hoe meer communicatiemogelijkheden, hoe beter: vermeld uw e-mailadres, lokale vaste lijn, internationale gratis lijn, socialemediakanalen, fysiek adres, en meer.
Deze strategie lijkt eenvoudig genoeg, maar heeft meerdere voordelen. Het zorgt voor een gevoel van vertrouwen en transparantie bij klanten – als je je niet voor hen verbergt, is jouw merk gemakkelijker te vertrouwen. Dit maakt het ook gemakkelijker om vragen op te lossen, ongeacht de complexiteit van hun problemen.
Kijk uit naar feedback over jouw proces om vragen op te lossen en werk aan het oplossen van hiaten in de communicatie. Dit is een essentieel element in het verbeteren van de relatie met de klant en de algehele ervaring.
14. Betalingsopties
Als je nog niet hebt nagedacht over het optimaliseren van jouw betaalmethoden en -opties, is dit het moment om dat te doen.
Met zoveel beschikbare opties tegenwoordig, is er niet één perfecte betaaloptie die zal werken voor al uw klanten. Helaas is de betaalmethode niet een kenmerk waarop zij bereid zijn compromissen te sluiten.
Klanten willen aankopen doen bij hun vertrouwde betalingsproviders. Als je niet de betaalmethode aanbiedt waar zij de voorkeur aan geven, zullen zij niet aarzelen om jou merk volledig links te laten liggen. Als dit hen ervan weerhoudt om te converteren, dan is de oplossing eenvoudig: zorg voor voldoende dekking en kies voor zo veel mogelijk betaalopties en aanbieders.
Nu miljarden consumenten op hun mobiele toestellen toegang hebben tot e-commerceplatformen, moet je ervoor zorgen dat mobiele portefeuilles in jouw lijst van betalingsproviders worden opgenomen. Klanten vragen om hun kaartgegevens op te halen op het moment van betaling kan te omslachtig en ontmoedigend zijn.
Wanneer klanten kunnen kiezen voor een handige betalingsprovider die zij vertrouwen, zullen zij niet aarzelen om op aankoop te klikken.
15. Verkort de klantreis en verkort het afrekenproces
Een manier om het klanttraject te stroomlijnen is door het om te keren: pak het proces aan vanaf het einde van de sales funnel en werk zo naar boven toe. Met deze aanpak kun je mazen en pijnpunten in het proces vinden en ze bekijken vanuit het oogpunt van de klant.
Maar zelfs als je er alles aan doet om het klanttraject te optimaliseren, is er nog steeds een kans dat ze hun winkelmandje achterlaten en wegklikken zonder iets te kopen. Op dit punt zijn de mogelijke redenen voor het uitblijven van conversies minder talrijk en gemakkelijker te achterhalen.
Maak het afrekenproces zo eenvoudig mogelijk en beperk de stappen tot een minimum. Wanneer een klant op de afreken optie klikt, moet hij het proces in een of twee stappen kunnen voltooien. Maak dit deel van het kooptraject niet te ingewikkeld met te veel complicaties en strategieën die jouw agenda dienen.
Een goed voorbeeld dat de ecommerce conversies zal verhogen is het inschakelen van guest checkout. Veel klanten schrikken er misschien voor terug om hun e-mail te registreren of zich aan te melden op jouw platform. Biedt bezoekers de mogelijkheid van een eenmalige aankoop zonder verplichtingen, terwijl ze wel de mogelijkheid hebben om zich te registreren als ze dat willen.
Als je moeite hebt om websitebezoekers zich te laten inschrijven voor jouw site of nieuwsbrief, geef dan incentives om hen ervan te overtuigen je hun informatie te geven.
Als je het proces niet kunt vereenvoudigen, kun je het klanttraject gamificeren door de voortgang zichtbaar te maken. Een eenvoudige voortgangsindicator bovenaan de pagina zal klanten boeien en het afrekenproces een beetje leuker maken.
Wees vanaf het begin transparant over extra kosten of vergoedingen. Een hogere verzendkost is weliswaar een minpunt, maar beter dan klanten die zich bedrogen voelen wanneer ze op de afrekenpagina voor verrassingen kosten komen te staan.
16. Experimenten en A/B-tests
De sleutel tot het verhogen van uw e-commerce conversies is om te blijven experimenteren met functies op te nemen. En de beste manier om te bepalen of een nieuwe functie gaat werken is met A / B testen.
A/B testen of split testen houdt in dat je twee of meer versies van een variabele test om te zien welke beter werkt. In de e-commerce wereld kan de variabele elk pagina-element zijn dat gerelateerd is aan uw website. Deze elementen kunnen verschillen op basis van de branche en het product dat te koop is.
Gemeenschappelijke kenmerken om te testen zijn:
CTA-knoppen
Product tekst
Ontwerp en lay-out
Homepage
Koppen en subkoppen
Lettertype
Kleurenpalet
Formulieren
Verkoop en andere aanbiedingen
Verkeer bronnen
Experimenteren met pagina-elementen en A/B-testen kan je helpen de beste opties te vinden om de hoogste conversies te genereren. Het stel je ook in staat om wijzigingen met een laag risico door te voeren, de bounce rate te verlagen en consistent hoge e-commerce conversies te krijgen.
Een bijkomend voordeel van deze tests en experimenten is de hoeveelheid gegevens die ze opleveren. Je kunt deze gegevens gebruiken om inzicht te krijgen in het gedrag van de consument, pijnpunten te identificeren, de klanttevredenheid te evalueren, betere strategieën voor betrokkenheid te ontwikkelen, en nog veel meer.
17. Retarget verlaten karren
Ondanks al jouw inspanningen zullen klanten hun winkelkarretjes blijven verlaten – het gemiddelde percentage voor online winkelbestellingen ligt rond de 80%. Je hebt waarschijnlijk zelf ook meer dan eens een winkelmandje achtergelaten, en de redenen daarvoor zijn ontelbaar en eindeloos.
Het is misschien onmogelijk om te voorkomen dat online consumenten afzien van hun aankopen. Maar je kunt wel jouw best doen om ze terug te halen en te heroverwegen. Dit is waar een retargeting strategie van pas kan komen.
Door de verlaten winkelwagentjes te retargeten, kun je kosten besparen op het werven van nieuwe klanten en consumenten binnenhalen die al geïnteresseerd zijn in jouw producten.
Een retargetingstrategie kan het volgende inhouden:
Geautomatiseerde herinneringen voor achtergelaten winkelwagens
Incentives aangeboden aan consumenten via exit-intent popups
Herinneringen per e-mail voor winkelwagencontrole (met kortingen)
Upselling of cross-selling van complementaire producten
Ontwikkel een strategie na het identificeren van de delen van de sales funnel waar klanten hun karretje achterlaten. Met het scala aan analytische tools dat vandaag beschikbaar is, is dit slechts een klik verwijderd.
Retargeting is een uitstekende manier om de verhogen omrekeningskoers e-commerce op lange termijn te verhogen, aangezien klanten die aankopen voltooien meer kans hebben om trouwe kopers te worden.
18. Maak gebruik van sociale media en sociaal bewijs
Social media is jouw beste kans voor betaalbare en veelzijdige marketing. Maar wist je dat je jouw volgers ook kunt inzetten om de conversie te verhogen?
Moderne consumenten zijn slimmer dan ooit, en ze zullen jouw merk waarschijnlijk opzoeken op sociale platforms. Merken die niet actief aanwezig zijn in sociale media, worden als minder betrouwbaar beschouwd dan merken die dat wel zijn.
Bovendien is geld verdienen op sociale platforms gemakkelijker dan ooit, en kun je rechtstreeks aan klanten verkopen. Maak kwalitatief hoogstaande, boeiende en waardevolle content om volgers aan te trekken en link ze naar relevante producten waar ze op de een of andere manier iets aan hebben.
Je kunt ook sociaal bewijs gebruiken om merkvertrouwen te ontwikkelen. Transparantie is cruciaal, en eerlijkheid zal meer klanten naar jouw e-commerce winkel trekken. Het delen van door klanten getagde content op sociale media is de meest authentieke manier om dit te doen. Testimonials, reviews, foto’s, use cases en ratings helpen allemaal bij het optimaliseren van de ecommerce conversion rate.
19. Maak gebruik van personalisatie
Personalisering houdt in dat ervaringen op maat worden gecreëerd om klanten tegemoet te komen. Deze ervaringen kunnen worden gebruikt in een specifieke fase van het klanttraject of meerdere fasen beslaan. Deze strategieën zijn voornamelijk gebaseerd op gegevens die zijn verzameld over het individu dat de website bezoekt.
Personalisering is zo’n spelbreker omdat het de klant een goed gevoel geeft. Wanneer je inspeelt op de specifieke voorkeuren en gedragingen van bezoekers, voelen zij zich speciaal en wordt er naar hen geluisterd. Dit gevoel van begrepen te worden en prioriteit te krijgen zorgt ervoor dat bezoekers meer tijd op jouw website willen doorbrengen, creëert een positieve merkbekendheid en, het allerbelangrijkste, zorgt voor conversies.
Je kunt personalisering op vele manieren toepassen op basis van klantsegmentatie gegevens. Enkele van de beste personalisatie strategieën zijn:
Inhoud op maat
Product aanbevelingen
Aanbiedingen op maat
Account-gebaseerde marketing
Cross-selling
Real-time tips om problemen op te lossen
20. Gratis verzending, kortingen en coupons
Als niets anders werkt, kun je altijd terugvallen op het aanbieden van financiële prikkels om klanten tot een aankoop aan te zetten. In de wereld van e-commerce zijn veel klanten actief op zoek naar aanbiedingen waarvan ze kunnen profiteren, en ze zullen hun aankoopbeslissingen baseren op het bedrag dat ze denken te besparen.
Bijvoorbeeld, het aanbieden van gratis verzending voor bestellingen boven een bepaald bedrag zal een lange weg gaan in het stimuleren van conversies. Het kan klanten zelfs aanmoedigen om te veel uit te geven en meer te kopen dan ze willen, alleen maar om hoge verzendkosten te vermijden.
Als je dit aanbod al hebt, heb je misschien meer substantiële prikkels nodig om de e-commerce conversies verder te verhogen. Een eenvoudige kortingscoupon is misschien niet genoeg – deze zijn ongelooflijk gebruikelijk en triggeren mogelijk niet tot een aankoop.
Je kunt klanten de kans geven om hun kortingen aan te passen of te kiezen uit verschillende opties. Dit bevordert een hogere betrokkenheid omdat klanten nu investeren in het aanpassen van hun bestellingen om een betere aanbieding te krijgen.
Dit is gebaseerd op het wederkerigheidsprincipe, dat stelt dat consumenten zullen kopen als ze zich bij een merk in het krijt voelen staan. Je kunt dit doen door het aanbieden van gratis ebooks, gratis monsters, gratis productcatalogi, en nog veel meer.
Hoe jouw E-Commerce omzettingspercentage te optimaliseren per verkeersbron
We vermeldden dat de ecommerce conversies hoger zijn voor bepaalde verkeersbronnen en lager voor andere. Als bedrijfseigenaar en marketeer moet je investeren in en jouw activiteiten optimaliseren op al deze kanalen om zoveel mogelijk inkomsten te genereren.
Gezien de vele verschillende gedragspatronen en voorkeuren die online consumenten vertonen, zou je er goed aan doen jouw basis te dekken en de e-commerce conversies over alle verkeersbronnen te verhogen.
Hier zijn enkele tips om dat te doen:
Ken jij jouw doelgroep op elk platform
Creëer content specifiek voor je doelgroep op dat platform
Zorg ervoor dat bezoekers naar relevante landingspagina’s worden geleid
Maak verschillende landingspagina’s voor elke verkeersbron
Zorg ervoor dat uw advertenties een duidelijk doel en boodschap hebben
Identificeer de aankoopintentie van consumenten op elk platform
Houd rekening met de bereidheid van de consument om te kopen
Benut SEO-strategieën om verkeer te stimuleren
Integreer door gebruikers gegenereerde inhoud (UGC) in uw inhoud
Test uw website op veelgebruikte apparaten
Investeer in uw sociale aanwezigheid
Optimaliseer uw e-mail marketingstrategieën
Verhoog de snelheid van jouw website
Implementeer retargeting campagnes op alle kanalen
Biedt gespecialiseerde incentives voor verschillende platforms
Afronding
Het komt erop neer dat geen enkele strategie voor de optimalisering van de conversieratio van e-commerce compleet is als de behoeften van de klant niet centraal staan. Van het ontwerp van de website en de inhoud tot aanbiedingen zoals gratis verzending en kortingen, jouw strategieën moeten gericht zijn op het traject van de consument en dit zo naadloos mogelijk laten verlopen.
Wanneer je websitebezoekers alle gemak en aanmoediging biedt die zij nodig hebben om het conversieproces te voltooien en het doel te bereiken, zul je zeker jouw conversies stimuleren.
Uiteindelijk betekent een tevreden klant een gezonde conversieratio en een bedrijf dat de concurrentie voorblijft. Als je deze 20 tips in uw algemene marketing- en optimalisatie strategieën opneemt, zult je jouw conversiepercentage zeker verhogen, jouw omzet verhogen en leiden tot veel meer groeimogelijkheden voor uw bedrijf!